‘Iedereen kan op zijn eigen manier wel wat bijdragen’
ISEE is niets zonder zijn vrijwilligers en donateurs. In een reeks interviews lichten we daarom een aantal betrokken mensen uit als ambassadeur van de stichting. In deze editie: Willy Oost. Ze vertelt over haar werk voor de stichting en deelt haar kijk op het mooie werk van de vrijwilligers.
Willy trouwde zo’n 52 jaar geleden met haar man Harm Oost. Haar schoonfamilie was initiatiefnemer van stichting ISEE, dus voelde Willy zich er onvermijdelijk bij betrokken. "Als er mensen uit Ethiopië op Urk kwamen, logeerden ze vaak bij mijn schoonfamilie. Zo sprak ik ze regelmatig op zondagochtend aan de koffie. Dat voelde eigenlijk heel vertrouwd. Zo ging er destijds zelfs een priester uit Ethiopië mee op ons familieweekend. Het was altijd heel bijzonder om ze op Urk te mogen ontvangen en hun verhalen te horen over de situatie daar in Ethiopië."
"Ik ben praktisch ingesteld en hielp de stichting waar ik kon. Dat bestond destijds voor een groot deel uit containers inpakken met kleding of bouwmateriaal die werden verzonden naar Ethiopië. Ook maakten we pakketjes voor pasgeboren baby’s; bestaande uit een warm dekentje, sokjes, luiers en dergelijke. Bedoeld als eerste levensbehoefte voor zwangere vrouwen in Ethiopië die niks bezaten. Heel mooi om dat te kunnen doen, maar ook erg onwerkelijk om je in te denken dat ze daar zelf niets hebben."
Handen uit de mouwen steken
Willy kijkt tevreden terug op alles wat ze samen met de stichting heeft kunnen beteken. "Ik heb het eigenlijk altijd heel gezellig gevonden. Met een grote groep mensen stak je samen de handen uit de mouwen. Dan nam er een poeiermelk mee voor na afloop en ging je met een voldaan gevoel weer naar huis. Ik heb er altijd 100% vertrouwen in gehad dat al het werk van de stichting op de juiste plek terecht komt. Ze hebben in Ethiopië zoveel mooi werk verzet!"
Weeskinderen helpen
Wat destijds misschien wel de meeste indruk op Willy heeft gemaakt was de situatie waarin de kinderen daar leefden. "Een aantal vrijwilligers vertelden over de grote hoeveelheid weeskinderen in Ethiopië, waardoor het idee ontstond een weeshuis op te zetten. Dat kwam wel enorm bij mij binnen. Ik heb gezonde kinderen, ruimte en financiën. Dus adopteerde ik een dochter in Ethiopië, om haar ook een eerlijke kans te bieden. Door een kind op afstand financieel te ondersteunen, kregen ze eten, kleding en konden ze een beroep leren."
Dat helpen vind Willy dan ook heel belangrijk om door te geven aan haar eigen kinderen: "Toen onze kinderen nog klein waren, namen we ze met kerst mee naar de bus. We zeiden dan; ‘Het zou mooi zijn als jij ook iets kunt missen uit je spaarpot, voor de kinderen in Ethiopië die niets hebben.’ We vinden het erg belangrijk om kinderen zo op te voeden om ook voor elkaar te zorgen."
Jouw steentje bijdragen
Veel mensen kennen de stichting wel van de bus tijdens de kerstdagen, maar er is zoveel meer wat je kunt doen. "Het gaat niet alleen maar om geld geven", licht Willy toe. "Het zijn de vele helpende handen die licht werk maken. Mensen zeggen weleens: Ach het is een druppel op een gloeiende plaat. Maar met genoeg druppels, heb je ook een emmer vol!"
"Er zijn ontzettend veel mensen betrokken bij de stichting, die dat elk op hun eigen manier doen. Zo denk ik bijvoorbeeld aan wijlen Evert Bos, die goed netten kon maken en onderzoek deed naar de diepte van het meer in Ethiopië om de mensen daar met aangepaste netten goed te leren vissen. Of een Urker vrouw van 98 jaar oud, die al haar hele leven lang dekentjes breit. Maar ook de vrouwen uit het Ethiopië winkeltje, daar is straks een nieuwe generatie aan vrijwilligers nodig om mee te helpen in de winkel", spoort Willy aan. "Het gaat dus niet (alleen) om financieel ondersteunen van stichting ISEE. Iedereen kan op zijn eigen manier wel wat bijdragen, al is het nog zo klein. Samen kunnen we grote dingen verzetten voor degenen die onze hulp hard nodig hebben in Ethiopië."